måndag, januari 07, 2008

Måste Säpo vara maktlöst?

Finns det någon möjlighet för Säkerhetspolisen att hindra en svensk som vill resa iväg till en krigszon och delta i jihad? Den frågan ställer jag i tisdagens text på ledarsidan, där jag avslöjar att en svensk invandrad från Tunisien nyss tog värvning i en underorganisation till al Qaida i Irak.

Webbredaktionen är dock heta på gröten, varför storyn går att läsa på nätet redan på måndagkvällen.

Nå.

Innan jag hänvisar till texten vill jag bara påpeka en sak. Ledarsidan är nyhetsledande här. Historien om Abu Mua'az har aldrig berättats tidigare i Sverige.

Amerikanska underrättelsedokument anger att svenske medborgaren Abu Mua’az, född 1974 i Tunisien och bosatt i Sverige sedan 2000, för ungefär ett år sedan tog värvning i en organisation underställd al Qaida i Irak.

Mats Paulsson, chef för enheten för kontraterrorism på Säkerhetspolisen, kan inte kommentera enskilda ärenden, men säger att det ”över tid förekommer ett antal personer i Irak med kopplingar till Sverige”.

Det värvningsdokument som SvD tagit del av anger att svensken, som egentligen heter något annat, får täcknamnet Abu Mua’az när han via Egypten anländer till värvningsstationen i Syrien. Med sig från Sverige har han körkort, pass, klocka och 2 700 dollar i kontanter. Pengarna tar en värvningskoordinatör vid namn Ashraf hand om, som en donation till rörelsen. Koordinatören har Abu Mua’az lärt känna på sin pilgrimsresa, och han har inga invändningar. Telefonnummer hem till Stockholm och till hustrun nedtecknas, och vid hustruns nummer görs en anteckning om att man inte bör kontakta henne. På dokumentet står att svensken tagit värvning i Islamiska Staten i Irak.
På ett yrkesmässigt plan ligger naturligtvis mitt intresse i frågeställningen om huruvida reguljära nyhetsförmedlare ska kunna kliva över den höga tröskeln och citera en ledarsida för en nyhet. Men på ett rent mänskligt plan undrar jag förstås vilka luckor de liberala demokratierna har lämnat öppna. Hur kan det komma sig att Säpo inte kan göra annat än försöka övertala blivande jihadister att avstå från galenskaperna?

Uppgifterna jag presenterar går att kontrollera. På militärakademin West Point finns The Harmony Project, som forskar på beslagtagna dokument i Irak. Det är fritt fram att gräva för den som vill.

Slutligen en hantverksmässig fundering: ledaren är skriven nästan exakt som en reguljär nyhetstext. Ingenting i artikeln är löst tyckande. Den slutsats som dras i materialet: att Säpo har för dåliga möjligheter att motarbeta problemet, den står polisen för. Precis som i vilken nyhetsartikel som helst. Hur nära en nyhetstext kan en ledarartikel komma, och hur nära en ledartext ligger en vanlig nyhetsartikel?

Uppdatering:

TT var snabba, och gjorde en rewrite redan på måndagkvällen, klockan 22.53 (publicerad lite varstans, exv Helsingborgs Dagblad). De lägger sig nära min artikel. Och, nota bene, ger credit till Svenska Dagbladet flera gånger. Slutsats: har ledarsidan en bra nyhet räknas det som tidningens nyhet, och inte som ledarsidans opinionsbildning. Och poängen, med Säpos resurser, avslutar även TT:s text.

DN gjorde en egen rewrite, och är generösa nog att även de hänvisa till SvD.

Uppdatering 2:

The Local gör en engelskspråkig variant, och säkrar därmed nyheten för den internationella marknaden. Det är häpnadsväckande, men lilla The Local är faktiskt den främsta internationella källan till nyheter om Sverige. En sökning på svenska nyheter i engelska Google News ger alltid träffar från The Local. De gör ett jävligt bra jobb.

Aftonbladet och Expressen har bägge rewrites, med hänvisningar till SvD. Aftonbladet en liten stump (de lyckas ändå klämma in ett faktafel, dock) och Expressen mer stadigt, med egen källkontroll och research - knäcket signerat pålitlige Arne Lapidus.